5. Temagudstjeneste "Bæredygtighed"

Hørsholm Kirke, Kirke Alle 1, 2970 Hørsholm, Danmark
Dorte Fabrin Beltoft

Bæredygtig Gud i en (over)ophedet verden

Gud er almægtig. Gud har kraft og magt til at skabe og opretholde verden. Men hvis Gud er almægtig, har Gud vel også magt til at ødelægge sit skaberværk? I princippet, ja. Det Nye Testamente rummer da også foruroligende forestillinger om verdens undergang. For den mulighed, der ligger i Guds almagt kombineret med menneskers erfaringer af død og undergang nærer menneskers frygt og fantasier om altings tilintetgørelse.

Sådan vidner de bibelske tekster om, hvordan livet på kloden er spændt ud mellem skabelse og tilintetgørelse. Men ind i denne vidt udspændte virkelighed har Gud indskudt en fortælling om sig selv i menneskekrop. Almagt og dødelighed i en person. Kun en person med et guddommeligt magtoverskud til at ofre sig for det fælles bedste har nemlig, den bæredygtighed som kræves for at livet kan opretholdes på kloden.

Udfordret, som vi er af apokalyptiske brande, orkaner med stormfloder og snigende ørkendannelse, rejser fortællingen om Guds offervilje et spørgsmål til os: Er vi villige til at ofre noget, og vil vi yde nødvendige afkald for fælles bedre fremtid her på vores klode?

Undergangsfantasier og skrækscenarier er udtryk for frygt, og frygt virker handlingslammende, så frygt duer ikke. Tro derimod duer til at inspirere vores visioner for livet på kloden. Troen på Guds (offer)vilje til at skabe forandring er kilde og inspiration til håb og mod til at bringe de ofre, der kræves for alle slags klima og levelighed her på kloden.

Ophavsret: