Studiekredse

Studiekredse forår 2022

I foråret 2022 har vi to studiekredse. Den ene ved Per Melhof om gudstjenestens rødder, den anden ved Kristian von Späth om Jesus i Oldkirken.

”Fra slagtebænk til spisebord”
Glimt af gudstjenesten i Det gamle og Det nye Testamente v. sognepræst Per Melhof

Over to aftener i februar-marts 2022 skal vi se på og læse tekster om gudstjenestens form i Det gamle og Det nye Testamente: Fra fragmenter og overleveringer om en slægts- og husgud, der blev dyrket ved et transportabelt alter over offerkult i templer/templet og siden synagogernes læsning og fortolkning af nogle af Det gamle Testamentes tekster frem til den kristne gudstjeneste og dens udvikling fra små husmenigheder med fællesspisning til kirker med mere eller mindre fast liturgi. Hvad er det, der er på spil i retningslinjerne for fejringen af gudstjeneste, indretning af rummet og menighedens og præstens rolle?
Vi skal se på ritualets, liturgiens og rummets betydning. Hvorfor og hvornår har vi brug for ritualer? Hvorfor virker de? Og gør de det? Hvad er lige fidusen med at slå dyr ihjel og smøre ting ind i blod? Og hvad er det med vandet i dåben? Hvad er det vigtige i måltidsfællesskab og nadver, og hvorfor spiller brødet, som fællesskab om det, der kan deles, så stor en rolle, hvor Jesus viser sig; fra Betlehem til 2. påskedag.

Datoer for denne studiekreds er onsdag den 23. februar og onsdag den 16. marts kl. 19-21 i konfirmandstuen, Sdr. Jagtvej. Du kan tilmelde dig HER

”Sand Gud og sandt menneske”
Jesus Kristus i Oldkirkens belysning v. sognepræst Kristian von Späth

Når vi i den danske folkekirke med Luther og Grundtvig synger ”Lovet være du, Jesus Krist, at du menneske vorden est” og med undren konstaterer, at  ”Verden går i dit ledebånd, dig dog svøbte en kvindes hånd”, så har det en lang forhistorie, som rækker tilbage til Oldkirkens knivskarpe drøftelser af, hvem Jesus er. Det skal vi indkredse med en gennemgang af de centrale synspunkter og overvejelser, som endte med vedtagelsen af en forpligtende trosbekendelse, som stadig er i brug også hos os.

Datoer for denne studiekreds er onsdag den 23. marts og onsdag den 6. april. Begge gange kl. 19 i Konfirmandstuen. Du kan tilemlde dig HER

Studiekredse

Der er ingen begivenheder.